Inuti ditt knä finns det en hel del leder, muskler och dylikt som riskerar att ta skada. Bland annat går det två ledband som korsar varandra, därav namnen främre och bakre korsbandsskador. Korsbandsskador uppkommer då kroppen överroterar. Det vill säga om exempelvis foten fastnar i marken och låret och överkroppen är i en roterande rörelse kommer de försöka få med sig resten av foten och oturligt nog blir det knäet som får ta emot smällen, eller rättare sagt det korsbandet. I värsta fall kan korsbandet helt gå av, men ibland klarar man sig med en uttöjning av det korsbandet. Det finns både främre och bakre korsbandsskador och den stora skillnaden är att en bakre korsbandsskada är rent allmänt av det lindrigare slaget.
Symptom vid främre korsbandsskada
Vid en främre korsbandskada är svullnad och blå märken på huden vanligt. Men också att du har svårt att stödja på benet och att benet inte är villigt att samarbeta när du springer, det vill säga att det ger efter och du i stort sett faller ihop. Men den första gången du kan misstänka om du har åkt på en korsbandsskada är redan i skadeögonblicket om du hör ett sorts knak eller knäpp i ditt knä. Hör du det, är det troligtvis illa då ditt korsband har tagit skada.
Vad kan och ska du göra?
Omedelbart efter smällen eller olyckan som skadat dig är det viktigt att kyla knäet med is för att förhindra eventuella blödningar och minska svullnaden. Det är också viktigt att du så mycket som möjligt har benet (knät) placerat i högläge. Efter att du gjort detta bör du omedelbart kontakta en läkare som kan ge dig vidare direktiv. Denna åtgärd bör du ta så snabbt som möjligt då korsbandsskador är relativt stora skador.
Här kan du läsa mer ingående om : Korsbandskade symptom