Korsbandsskada Symptom - Info om Korsbandsskador

Vid en korsbandsskada är det vanligtvis det främre korsbandet som brister fullständigt eller till viss del. Korsbandet har i uppgift att bringa stabilitet till ens knä och att se till så att ens underben och lårben hålls samman. Smärtan kan uppstå omedelbart efter en olycka, men det är också möjligt att den uppkommer vid en senare tid, exempelvis i anknytning till att du sätter igång med en fysisk aktivitet. I den här texten ska vi tala om olika korsbandsskada symptom, varför man drabbas och vad man själv kan göra för att återhämta sig. Om du söker efter mer information angående behandling av korsbandsskada bör du ta en titt på texten ”Korsbandsskada rehab”.

Korsbandsskada symptom

När skadan sker brister korsbandet. Många drabbade beskriver händelsen som en känsla av att någonting brister i deras knä. På grund av den blödning som uppkommer från kärlen nära korsbandet svullnar knät vanligtvis inom de närmsta
timmarna. Ledhålans blödning leder till en generell svullnad av knäleden.korsbandsskada symptomDetta korsbandsskada symptom ger en väldigt liknande känsla som vid andra skador i knät såsom när knäskålen hoppar ur led. På grund av knäts svullnad och smärta blir rörligheten sämre under just akutfasen. Vilken korsbandsskada symptom man har varierar ganska mycket från patient till patient. Smärtan kan kännas oskarp och sträcka sig runt hela knät, men kan även vara mer specifik i en viss del av knät. Man känner också ibland instabilitet i knäleden. Tyvärr finns det fall då patienter inte får en korrekt diagnos. Vid dessa tillfällen har de drabbade återigen börjat idrotta efter att de trodde att skadan var över. Resultatet blir att skadan återkommer, då knäleden fortfarande är instabil.

Varför har jag korsbandsskada?

Det främre korsbandet kan vanligtvis ta skada om du exempelvis har råkat vrida knät eller trampat snett. Det är avsevärt mer vanligt att drabbas av en främre korsbandsskada än en bakre. Det bakre tar för det mesta skada vid ett direkt slag mot framsidan av proximala tibias. Exempel på dessa är målvakter inom fotboll som ibland tar emot slag mot underbenets övre del. Även under en bilolycka där knät slår i instrumentbrädan kan man ta skada. Korsbandsskada uppstår också ofta inom idrotter såsom fotboll och handboll där kroppskontakt vanligtvis är förekommande.

Behandling som man själv kan utföra

Du bör meddetsamma undvika den idrottsaktivitet som du håller på med. Lägg ditt ben i ett högt läge (om detta är utförbart) Linda därefter ditt knä med ett tryck som inte är för hårt men inte heller för löst. Detta ska göras så fort som skadan uppstår, med målet att hålla nere svullnaden. För att snabbt dämpa smärtan kan du även använda dig av kyla. Det som är viktigt att tänka på är att huden inte får skadas när du använder kylpåsen eller dylikt. När detta är gjort bör du ta kontakt med erfaren medicinsk personal för att uppskatta hur svår skadan är. Låt benet kvarstå i ett högt läge så ofta som du kan under de första dagarna efter skadan.

 

Här kan du läsa mer ingående om: Korsbandsskador

Save

Save

Save

KNÄSKYDD & KNÄSTÖD

Knäskydd GenuTrain A3

1.699 kr

 • Artros, PFSS, Hopparknä
 • Stabiliserar knät
 • Smärtlindring runt knäled
 • Snabbare Rehabtid
 Fri frakt      Fria byten      Klarna

Knäskydd SofTec Genu

7.999 kr

 • Korsbandsskador
 • Ledbands- & Meniskskada
 • Artroser ex. Gonartros
 • Snabbare Rehabtid
 Fri frakt      Fria byten      Klarna

Skydd GenuTrain S Pro

2.299 kr

 • Korsbandsskada & Artrit
 • Minskar Smärtan
 • Stabiliserar Knät
 • Snabbare Rehabtid
 Fri frakt      Fria byten      Klarna