Löparknä behandling

Löparknä behandling

Löparknä kan innebära en hel del besvär. Framförallt är det vanligt hos de som löptränar men även andra kan drabbas av det. För den som drabbas innebär det smärta i utsidan av knäet som kan orsaka problem i såväl träning som i arbetet. Man drabbas av löparknä när man överansträngt sig, till exempel genom löpning eller andra aktiviteter som anstränger knäet.

Men det finns många sätt att behandla skadan och hanterar man den rätt så kan man komma undan lindrigt. I många fall så behövs det ingen behandling. Det räcker oftast med att du vilar en del och sen inte fortsätter att överanstränga ditt knä. Men i allvarligare fall kan man dock behöva behandlingar, löparknä behandling kan utföras på olika sätt.

Förebygga löparknä

forebygga-loparknaFaktum är att det lättaste sättet att behandla löparknä på är att undvika det. Det finns flera smarta sätt att förebygga löparknä och de flesta av dem är otroligt enkla. Genom att du arbetar preventivt så kan du slippa en hel del onödig smärta.

Det viktigaste är såklart att man inte överanstränger sig. Det är vanligt att man drabbas av åko

 

mman just när man börjar med löpning. Man är lite för ivrig i att komma igång och råkar försumma sin kropp. Så håll distansen på löprundan nere så att du inte överanstränger dig. Trappa också upp träningen långsamt. Kom också ihåg att du stretchar ordentligt efter du tränat. På så sätt minskar du risken för flera olika skador.

Ett annat sätt att förebygga löparknä är genom att du tränar upp benen, sätesmusklerna och ryggraden. Det kan man göra dels genom löpning men också genom styrketräning. Starka muskler gör att du får en bättre löpstil och musklerna blir inte lika överansträngda vilket minskar risken för framtida skador.

Behandling av löparknä ”Löparknä behandling”

Löparknä behandling | KnäskadorMan behandlar inte åkomman med medicin eller operation. Oftast behövs inte ens någon nämnvärd behandling. För många räcker det med att man vilar ett par dagar och sedan är mer försiktig med sin träning.Till exempel att man trappar upp löpningen långsamt. Du kan också ta receptfria värktabletter ifall du har väldigt ont. Det kan hjälpa till att göra smärtan mer hanterbar ifall man har problem i vardagen. Men det finns också personer att gå till ifall man drabbas av löparknä.

Du kan kontakta en naprapat eller en sjukgymnast när du fått löparknä. I vissa fall kan också kiropraktorer arbeta med skadan. Dessa kan hjälpa dig med ett träningsprogram, löparknä behandling med övningar så att du kan lindra smärtan och hjälpa läkningen av den. Men dessa kan också erbjuda mer manuell behandling för att hjälpa till med att stretcha, massera och mjuka upp musklerna. Massage eller töjning är också vanligt förekommande vid manuell löparknä behandling.

Har man otroligt svåra besvär på grund av skadan så kan man få annan behandling. Du kan till exempel få en kortisoninjektion som ofta är effektiv mot smärtan i knät. Men det får man främst när man har väldigt ont. I vissa fall kan man också få en förlängning av senan genom operation. Men även det är ovanligt och alltså inget man bör oroa sig för när man får löparknä.

Save

Save