Löparknä symptom

loparkna-symptom

Löparknä är en åkomma som du främst hittar bland löpare. Anledningen till varför man får skadan kan variera en aning men den vanligaste anledningen är att du överansträng knät. Genom att man överbelastat bindväven som ska bidra till att stabilisera ditt knä. Det kan ske när man till exempel har en dålig löpstil eller om man helt enkelt löptränar mer än ditt knä klarar av.

Det finns olika sätt att behandla skadan på. Behandlingarna är inriktade på just stretchning och övningar som ska mjuka upp musklerna. För många så går smärtan över efter ett tag genom vila. Men symptomen variera inte alltför mycket från person till person. Men däremot kan symptomen bli värre eller bättre beroende på hur man behandlar det. OLöparknä symptom | Knäskadorm du inte behandlar skadan eller behandlar den fel så kan du få alltmer ont och drabbas mer i vardagen. Men behandlar man det rätt kan man bli frisk relativt snabbt i många fall. Övningar och stretchningar kan också göra att en stor del av smärtan lindras vilket brukar vara det viktigaste för många.

Löparknä symptom

De symptom du får vid löparknä kommer inte variera märkvärdigt. Däremot kan graden på symptomen variera en hel del beroende på hur du hanterar situationen. Löparknä symptom brukar kännas igen genom en intensiv smärta vid utsidan av knät. Smärtan kommer från att du överanstränger iliotibial bandet som sitter där. Det är ett sen-liknande band och smärtan kommer från att den blivit överbelastad.

Oftast är smärtan stickande och sitter just över knäledens utsida och går till överbenets utsida. Smärtan behöver inte heller dyka upp precis när du börjar träna utan kan börja mitt i passet. Därför bör man vara försiktig om man vet att man redan har löparknä så att man inte överanstränger sig på nytt. Smärtan kan också öka efter hand och fortsätta efter träningspasset. Ifall det sker så bör man vila sig ett par dagar och nästa gång försöka minska ned på träningen. Till exempel att du skär ned på längden du springer. Men smärtan kan sedan komma tillbaka vid nästa träningspass så därför bör man känna efter hur kroppen reagerar.

Men utöver vanliga löparknä symptom såsom smärta kan du också drabbas av svullnad. När bindväven i knät blir överansträngd så svullnar den upp vilket kan orsaka en del problem. Har man tur är det bara en mildare svullnad som inte orsakar problem. Men i vissa fall kan man istället börja känna sig mindre stabil i knät. Det kan också börja kännas stelt och vingligt. Men det är främst i allvarligare fall och inget många drabbas av.

Oavsett hur milda eller allvarliga symptom du har så bör du söka vård. Har man haft skadan eller besvären mer än ett par veckor så är det ett bra tecken på att något är fel. Du behöver dock inte söka vård hos en läkare. Du kan likaväl kontakta en sjukgymnast eller naprapat om skadan. De kan undersöka den för att hitta skadan och orsaken. De kan sedan hjälpa till med behandling och ge dig ett träningsprogram så att du inte behöver sluta träna under behandlingens gång.

Save