Stretcha löparknä

stretcha löparknä | KnäskadorNär du får löparknä så har man överbelastat senan som sitter längs utsidan av knät. Man blir oftast bra igen men det kan innebära långvariga besvär. Det heter löparknä eftersom det är vanligast att få om man löptränar mycket. Man får ont på utsidan av knät där senan sitter. I vissa fall kan det hjälpa att vila från sin träning. Man kan också behöva ändra på sin träning för att inte överbelasta sig igen. Men symtomen kan bli långvariga och behandlingar finns. Men att stretcha för löparknä fungerar otroligt bra för många.

Det finns olika sätt att träna bort löparknä på. Men många övningar innebär att man stretchar musklerna och töjer dem. Det kan dels hjälpa med smärtan men det kommer också bidra till läkningsprocessen. Man kan också trä

na med löparknä så länge man inte överanstränger senan som redan är skadad.

Löparknä stretch

Det finns många olika typer av övningar som hjälper mot åkomman. Testa flera olika för att hitta de som passar dig bäst. Är man osäker så kan man prata med en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast som kan hjälpa dig utveckla ett ordentligt träningsprogram som kommer hjälpa med smärta och läkning. Men du kan också få hjälp med att lägga om vanor ifall du till exempel löptränar mycket och inte vill sluta träna helt medan du har skadan.

Sträck iliotibial bandet

Iliotibial bandet är ett sen-liknande band som sitter i knät. När man får köparknä innebär det ofta att bandet har blivit stelt. För att bidra till läkningen och minska besvären så ska man sträcka på det. Det gör du genom att korsa ditt högra ben framför det vänstra. Böj sedan över åt vänster med dina händer ihop och försök att nå till tårna. Håll den ställningen i cirka tio sekunder och upprepa upp till tio gånger. Du kan hålla ställningen längre men det ska inte göra ont.

Stretcha löparknä Övning två

En annan övning som också bidrar till att stretcha bandet är att du sätter din högra fot bakom den vänstra och luta dig mot vänster. Se till att du håller en rak linje så att din armbåge och axel går rakt ovanför huvudet. Du ska med andra ord vara i linje och inte luta framåt eller bakåt. Detta sträcker ut hela knäet och är en optimal stretchövning inte bara vid löparknä.

Stretcha löparknä Övning tre

Börja med att du lägger din högra fot över det vänstra låret ovanför ditt knä. Flexa foten så att fotsulan ligger rakt med vänster ben och tårna pekar rakt ner mot vänster fot. Samtidigt som du lägger dig ned så lyft ditt vänstra ben och placera foten i marken.

Greppa sedan tag med händerna om det vänstra låret och dra benet mot dig, men håll ryggen i marken som tidigare. Håll den ställningen i minst en minut. Precis som med andra övningar kan man hålla längre om man känner att det behövs och att det inte överanstränger dig. Du kommer känna mer spänning i sätesmusklerna men bandet i knäet dras också ut vilket bidrar till smärtlindring och rehabilitering.