Meniskskada

Det finns en inre och en yttre menisk inne i ditt knä. Liksom slemsäckarna fungerar de som stötdämpare men består av något helt annat. Menisken består av brosk och kan på många sätt ta skada.

KnäskadorBland annat kan den spricka, delas eller rent ut sagt gå sönder på alla tänkbara sätt. Symptomen kan skilja sig beroende på hur din menisk har tagit skada. Absolut vanligast är att menisken tar skada i samband med hårda tacklingar då knäet vrider sig, och vanligtvis i samband med fysiska sporter som exempelvis fotboll.

Många blir förvånade då man skadar sin menisk över hur skör den är och hur lätt den tar skada, man bör därför vara väldig varsam, för en skadad menisk är ingen rolig historia. Vanligtvis är inte smärtan så stor i början av sin skada men allt eftersom kommer smärtgraden att stiga markant.

Symptom vid meniskskada

Symptom vid meniskskadaEn meniskskada har mer synliga symptom än vad många andra knäskador här. Man har bland annat svårt att sträcka ut sitt knä fullt ut samt att det bildas svullnad kring knäet, dock inte förrän dagen efter skadan uppkom.

Man kan också börja ana en meniskskada om man känner smärta i och kring knäet när man går i trappor och dylikt, eller om knäet hakar upp sig och låser sig när man går. Det sistnämnda är troligtvis också det vanligaste symptomet man märker av vid meniskskador.

Vad kan du själv göra?

Med tanke på att en meniskskada är en relativt stor skada bör du omedelbart kontakta en läkare.

Som jag nämnde tidigare kan din menisk gå sönder på flera olika sätt så inget fall är de andra lik, vilket betyder att en doktor bör få kolla på ditt knä och ge dig direktiv utefter det. Ofta är det så pass allvarligt att man måste operera det för att komma på banan igen. Men som tur är det inget avancerat ingrepp och betyder inga större risker.  Meniskskada kan som tur är behandlas på flera olika sätt. Ofta kan du komma behöva ett knästöd, en knäartos, som ger stabilitet och smärtlindring om du råkat ut för en meniskskada. Det finns flera platser för att skaffa ett knästöd för meniskskador exempelvis här: Knästöd.se/meniskskada

meniskskada är

 

Save

Save

Save

Save