Schlatter

Denna knäskada fick namnet efter en schweizisk läkare vid namn Carl B Schlatter. Det är ett vanligt missförstånd att tro att sjukdomen heter, stavas och uttalas ”slatter”, men det är alltså schlatter som är det korrekta.

KnäskadorDetta är en sjukdom som är vanligast hos växande och fysiskt aktiva barn mellan tio till femton år. Förr var det betydligt vanligare att killar drabbades men med tanke på att allt fler tjejer blir idrottsligt aktiva blir det allt vanligare för dom. Och generellt sett börjar symptomen att visa sig för tjejer tidigare än för pojkar.

Symptom vid schlatter

Schlatter är alltså en sjukdom som kommer främst i samband med träning samtidigt som man växer. Typiska symptom som indikerar på att det är schlatter du har drabbas av och inget annat är att du får lokal smärta strax under knäskålen. Resultatet av detta är att det bildas en en liten ömmande knöl under knäskålen.

Symptom vid schlatterI vissa fall kan denna knöl sticka ut relativt mycket och genom att kolla efter knölar kan man få en aning om man lider av skadan eller ej.

Var god notera att det inte alltid bildas en knöl utan det kan göra det och i så fall är det är lätt sätt att identifiera skadan. Knölen bildas av den anledningen att skelettet har luckrats upp lite på grund av överansträngningen. Detta uppkommer i de allra flesta fall och i samband med löpning och hopp.

Även att ”schlatterknölen”, som många väljer att kalla den, är känslig vid direkt kontakt är ett symptom att du lider av schlatter.

Hur kan du motverka schlatter?

Schlatter är inget farligt och det finns egentligen ingenting effektivt man kan göra åt det. Det är bara att fortsätta träna på som vanligt och låta tiden läka alla sår.

Det kommer troligtvis göra lite ont att träna men du behöver som sagt inte vara orolig, det är ingen som helst fara. Att lägga i ett par mjukare sulor och eventuellt tejpa lite lagom hårt runt knölen brukar hjälpa att minska smärtorna vid träning.

 

Läs även om korsbandskada och slemsäcksinflammation.

Save

Save