Slemsäcksinflammation

Slemsäckar har vi överallt i kroppen och det är som små påsar innehållande vätska. Slemsäckarnas huvuduppgift är att skydda lederna och göra det lättare för oss att röra sig.

KnäskadorDe fungerar lite som stötdämpare helt enkelt. Om man utsätter dessa säckar för hårt tryck, exempelvis om man sitter på knä eller dylikt kan de bli irriterade.

Det som sker då är att det bildas mer vätska än nödvändigt, säckarna blir således överfulla och börjar att ömma. Lider man av någon reumatisk sjukdom, som exempelvis artros, så är risken också stor att slemsäckarna kan bli inflammerade.

Symptom vid slemsäcksinflammation

Det absolut första symptomen man får om man drabbas av slemsäcksinflammation är att man börjar känna en värk i och runt lederna som successivt ökar ett par dagar i rad. Allt eftersom är det också vanligt att det uppstår en svullnad kring den skadade leden och slemsäcken.

Det är egentligen väldigt få symptom som direkt kan tala om för dig att det är just slemsäcksinflammation du har drabbats av men värk och svullnad kring den drabbade leden är åtminstone två symptom som kan betyda just slemsäcksinflammation.

Vad kan du själv göra?

Vad kan du själv göra?Om du tror att dina symptom har kommit på grund av att du utsatt lederna och slemsäckarna för hårt tryck, ska du helt enkelt bara tänka om och undvika direkt kontakt så mycket som möjligt. Detsamma gäller om du tror symptomen kommer från överansträning.

Då bör du se till att inte belasta den skadade kroppsdelen för mycket. Det viktigaste av allt är ändå att du fortsätter att röra på dig och inte försöker vila dig frisk. Det bästa av allt är att hålla dig aktiv hela tiden, men att göra lite lättare rörelser utan att ställa några krav på din kropp.

Det kan göra lite ont men det får man räkna med. Dock måste det till en nypa sunt förnuft som säger ifrån när smärtan har gått för långt och förstör mer än det hjälper. Är din slemsäcksinflammation väldigt besvärlig kan du behöva rehabilitera med hjälp av sjukgymnastik och vissa fall till och med kortisonsprutor.


Vanligtvis behöver du inte kontakta en läkare då detta besvär går över av sig självt efter några veckor. Men självklart är man lite orolig över vad som håller på att hända så det kan vara skönt att kontakta en läkare för få en diagnos på sitt tillstånd.

Läs även mer ingående om:  Slemsäcksinflammation i knät, slemsäcksinflammation i höften.

Save

Save

Save