Slemsäcksinflammation höft

Slemsäckar kan beskrivas som mindre blåsor fyllda med vätska. Dessa befinner sig på ett flertal platser i kroppen runtom senor och leder. Slemsäckarnas arbetsuppgift är att förminska friktionen och samtidigt ge ett skydd åt senorna och lederna där de är drabbade. Om leden eller senan tvingas att stå ut med för stora påfrestningar kan slemsäckarna bli överbelastade. I detta fall svullnar slemsäcken upp till en slemsäcksinflammation på grund av irritation. I den här texten ska vi tala om varför man drabbas av slemsäcksinflammation höft, vad symptomen är, hur man på bästa sätt behandlar inflammationen samt hur återhämtningen går till.

Varför har jag slemsäcksinflammation i höften?slemsäcksinflammation höft

Trokanter major kan man finna på höftens utsida och kan beskrivas som ett större muskelfäste. Här finner man även sätesmusklerna samt slemsäcken som inte kräver mycket för att bli belastad för hårt. Om antingen muskelinfästningen eller slemsäcken blir inflammerad resulterar detta i en slemsäcksinflammation höft. Den här sortens skada kan uppstå plötsligt om höften exempelvis har mottagit ett slag. Det finns dock ett antal andra orsaker till varför inflammationen uppkommer. Nedan finner du ett par exempel.

• Vid upprepade rörelser kan benet belastas för hårt. Vid aktiviteter såsom cykling och löpning kan man finna exempel på sådana rörelser. Bindvävshinnan som är belägen på höftens utsida är vanligtvis spänd och utsätts därför lätt för friktion av slemsäcken.

• Vid aktiviteter som nöter eller trycker på höftens utsida, exempelvis en målvakt som saknar anständiga skydd över höfterna. Om den här målvakten ofta slänger sig åt ett eller annat håll kan det ge upphov till slemsäcksinflammation.

• Vid ställningar där belastningen inte fördelas jämnt mellan höften, knät och foten.

Symptomen av slemsäcksinflammation i höften

De som har råkat ut för slemsäcksinflammation i senor eller bursa kan få ont och ha svårigheter med gången. Patienterna känner en smärta på lårets utsida samt höften. I många fall känner man speciellt en smärta över trokanter major. I vissa fall kan smärtorna även löpa neråt till yttersidan av benen. Smärtan blir vanligtvis värre när man går eller rör på sig på ett sätt som lägger belastning på sätesmusklerna. Exempel på detta är när man går uppför en backe eller trappa samt när man ställer sig upp efter att ha suttit ner. Värken kan även vara långvarig.

Behandling av slemsäcksinflammation i höften

Lyckligtvis går skadan vanligen över på egen hand. I de flesta fall är man inte i behov av någon behandling, utan kan återhämta sig genom att endast undvika aktiviteter och rörelser som framkallar svårare smärtor. I första hand ta kontakt med en Kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast. Skulle det inte hjälpa kan en kortisoninjektion eller liknande läkemedel ibland komma till hands. Kortisoninjektionen ges på den plats där man känner mest smärta. För det mesta är det nog med endast en spruta, men inte alltid. Vissa behöver nya sprutor vid 1-2 tillfällen. Dock ska man vänta 14 dagar mellan sprutorna.

Återhämtning efter slemsäcksinflammation i höften

Efter ett fåtal veckor har de flesta återhämtat sig. Det kan dock för vissa ta ett stort antal månader innan inflammationen går över och vid väldigt få tillfällen kan man behöva vänta under några år. I dessa fall kan man överväga en kirurgisk åtgärd.

Läs även mer ingående om:  Vad är slemsäcksinflammation, slemsäcksinflammation i knät