Slemsäcksinflammation Knä

Slemsäcksinflammation (även kallat Prepatellarbursit) är en inflammation i bursa, belägen vid framsidan av knät. Som namnet antyder är slemsäcksinflammation i knät känt för att orsaka svullnad i just knät. Den här svullnaden begränsar inte rörligheten men kan kännas ömt. I den här texten ska vi tala om vad som orsakar slemsäcksinflammation i knät, vad symptomen är, hur man på bästa sätt behandlar skadan samt hur man undviker att drabbas av slemsäcksinflammation knä i framtiden.

Varför har jag slemsäcksinflammation i knät?

Slemsäcksinflammation uppstår vanligtvis av antingen en hastigt påkommande idrottsskada eller upprepade påverkningar på området där skadan sedan sker. Man kan inte heller utesluta åldern. Ju äldre man blir desto mindre stress klarar senorna av. Samtidigt blir senorna inte heller lika elastiska och kan lättare gå sönder. Om man belastar leden vid arbete, sportaktiviteter eller dylikt kan detta också leda till ökad risk för slemsäcksinflammation / bursit. Aktiviteter som ökar risken involverar exempelvis arbete i trädgården, krattning, snickeri eller skottning. Inom sportkategorin finns till exempel tennis, skidåkning och golf. Att sitta i en och samma ställning under en lång tid samt avsaknad av stretching innan träning kan även resultera i slemsäcksinflammation / bursit. Längdskillnader i ens ben kan belasta ett ben mer än det andra och därför orsaka slemsäcksinflammation. Dessutom har infektioner visat sig vara en anledning till att patienter drabbas av den här inflammationen.

Symptomen av slemsäcksinflammation i knät

Det huvudsakliga symptomet av slemsäcksinflammation i knät är svullnaden av det område som finns runt knäskålen. I de flesta fall känner man inte av någon större smärta såvida man inte trycker direkt på det svullna området. Färgen där kan vara röd och det kan kännas varmt vid beröring. Området som har blivit infekterat kan även vara omgivet av celluliter. I dessa fall kan slemsäcksinflammationen vanligtvis leda till feber. Slemsäcksinflammation knä påverkar generellt sätt inte rörligheten i knät, trots att det kan kännas obehagligt när knät är fullkomligt spänt.

Behandling av slemsäcksinflammation i knätslemsäcksinflammation knä

En bra utgångspunkt är att undvika aktiviteter inom idrott. Du bör även inte vila under korta perioder eller uppleva nedkylning. Ta kontakt med din lokala sjukgymnast eller kiropraktor för behandling. Om dina besvär kvarstår kan du vara i behov av inflammationshämmande medicinering, vilket vanligtvis bör fortsättas tas under ett par veckor. Det kan även vara en bra idé att överväga en kortisoninjektion vilket ibland behöver repeteras. I få antal fall kan operation vara nödvändigt för att återhämta sig från inflammationen.

Hur undviker jag slemsäcksinflammation i knät?

Det är inte en omöjlighet att undvika uppkomsten av slemsäcksinflammation knä eller att hindra symptomen från att förvärras. Det här åstadkommer du genom att undvika slag eller överbelastning av knät. Samtidigt bör du inte böja dina knän allt för ofta. Det finns även hjälp att finna i form av skydd. Knäskydd är ett bra hjälpmedel för att förhindra slemsäcksinflammation / bursit hos de som jobbar inom ett arbete som kräver upprepad böjning av knäna. Knäskydd kan också vara en god idé att använda om du flitigt utövar en sport som involverar frekvent fysisk kontakt med andra personer. Exempel på detta är basket, brottning och fotboll.

Läs även mer ingående om:  Vad är slemsäcksinflammation, slemsäcksinflammation i höften.